Terve ja väärä syyllisyys

26.06.2019

Terve syyllisyys liittyy asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa esim. tekomme, aseentemme ja sanamme. Tieto oikeasta ja väärästä auttaa tunnistamaan terveen syyllisyyden.

Traumaattiset tapahtumat jättävät lapseen leimoja, tunnetiloja ja käsityksiä itsestään, yhtenä niistä syyllisyys. Sisäinen puhe muuttuu kielteiseksi. Ihminen omaksuu hänelle annetun mallin ja kuvan itsestään. Väärä syyllisyys on tunnekasautuma, jonka sisään kätkeytyy todelliset tunteet. Väärästä syyllisyydestä kärsivä voi syyllistää itseään myös toisten tekemisistä. Voidaan puhua myös epäterveestä syyllisyydestä.

Jos on kokenut lapsena hylkäämistä, väärä syyllisyys voi olla identiteetin rakenteissa. Vanhemmat ovat voineet tahtomattaan/tietämättään vyöryttää omat käsittelemättömät asiat lasten ylle. Tämä aiheuttaa suuren kysymysmerkin lapsen mielessä. Kun lasta on syyllistetty toistuvasti, saa se hänessä aikaan itsevihaa. Yliherkkä syyllisyys syntyy, kun lapsi kokee ettei häntä rakasteta.

Tuloksena on elämän energian väheneminen, uupuminen, väsyminen, mielialan laskeminen, ilottomuus ja ahdistus.

Vapautuminen on usein pitkä prosessi ja vaatii työstämistä sekä asioiden käsittelyä. Kun asiat viedään rukouksessa Jumalalle, Hänen muuttava voimansa vaikuttaa ihmeitä ihmisen sisimmässä.

Väärästä syyllisyydestä vapautuminen on osa sielun eheytymisen matkaa.

"...Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? Kuka voi syyttää Jumalan valittuja? Jumala on se, joka vanhurskauttaa." (Room. 8:31,33)

Satu Veijonen


Käy tykkäämässä fb sivustani, niin näet aina uusimmat päivitykseni.