Orpouden tunne

11.07.2019

Tunnistatko itsessäsi orpouden tunteen? Vaikka ympärilläsi olisi joukko ihmisiä, saatat kokea olevasi ulkopuolinen. Mitään järkevää selitystä ei löydy tilanteesta tai olosuhteista. Kaikki pitäisi olla ulkoisesti hyvin. Kuitenkin sisälläsi kamppailet ulkopuolisuuden tunteen kanssa. Kaipaat rinnallesi aina jonkun tutun, koska vieraassa seurassa ulkopuolisuuden tunne vyöryy päällesi. Tutun ystävän läsnäolo peittää ikävän tunteen. Suojaudut ikään kuin ystäväsi varjoon. Mikä tämä juttu oikein on?

Selitys voi löytyä kaukaa lapsuudesta. Jos lapsi ei saa kokemusta perheeseen kuuluvana, hän ei aikuisenakaan koe ryhmässä ollessaan kuuluvansa ryhmään. Lapsi on jäänyt tai jätetty yhteyden ulkopuolelle, joka aikuisiässä vaikuttaa ulkopuolisuuden tunteen kokemisena. Taustalla voi olla hyväksynnän puute ja/tai mitätöintiä vanhempien tai jonkun muun lapsesta huolehtivan taholta. Sosiaalisissa tilanteissa tällainen henkilö kokee olevansa ulkopuolella.

Asioiden tunnistaminen ja läpikäyminen antaa mahdollisuuden anteeksiantamiseen ja ovat tie vapautumiseen. Prosessi voi olla pitkä. Kun saa purkaa pettymyksen, vihan, surun ja menetyksen tunteet ja tulla niissä kuulluksi ja ymmärretyksi, tulee tilaa anteeksiannolle ja vapautumiselle. Joskus tähän tarvitaan luotettava henkilö, joka kuuntelee ja joka vie haluamasi asiat rukouksessa Jumalalle. Tämä on pala sielun eheytymisen matkaa.

Satu Veijonen


Käy tykkäämässä fb sivustani, niin näet aina uusimmat päivitykseni.